Суботица и Палич: Ферми, тамбури, чардаши и кочияшиПрез Суботица преминава железопътната линия, която свързва Белград, Нови Сад и Будапеща. Градът има перфектни връзки, както със севера, така и с юга. Магистрала Е75 е в непосредствена близост до населените части. От Белград го делят 180 км.

Този модерен център на Северна Войводина е истински град-музей. Най-представителните сгради са Синагогата (1902г.), Градската община (1908г.), Палата Райхл (1904г.) и сградата на Градската библиотека (1894г.).

Градската община, по проект на архитектите Комор и Якаб, е най-голямата сграда във Войводина. На мястото на предишната, която била стара и занемарена, суботичани построили нова. Само за вътрешното и декориране били нужни 2 години. 


Суботичката Синагога, на свой ред, е една от първите сгради, в които са използвани бетонови и стоманени конструкции. Театърът на Суботица, построен през 19в., е изграден в неокласически стил с характерната колонада от 6 колони на фасадата. Първото театрално представление в Суботица е изиграно през 1747г. Днес театърът в Суботица има представления на сръбски и унгарски език.

Много сгради в центъра на Суботица са украсени с керамика Жолнай, която е специален, отличителен белег на града. На 8 км от Суботица се намира Паличкото езеро. То е дълго 8 километра, широко 950 метра, а средната му дълбочина е два метра.


Още в началото на 19в. се знаело, че водата в Паличкото езеро е лековита. Тогава започва изграждането на първата минерална баня. Хотели, вили, спортни терени, три организирани плажа, както и зоологическа градина поддържат високият рейтинг на Палич.

Строителите на Градската община в Суботица, са построили в Палич Водна кула, Женската баня, Голямата тераса и Музикалния павилион.

От 1992г. в Палич всяко лято се провежда Международният филмов фестивал Палич, но има и други известни събития – Дужиянца, Интерно, Бербански дни.

Винарската традиция в суботичко-хоргошките пясъчници, възникнали на дъното на изчезнало праисторическо море, е дълга повече от две хилядолетия. Песъчливият терен, умереният континентален климат и качествени сортове винарски лози дават изключително пивки вина с хармоничен вкус на нежен букет.

В Келебия има конеферма със 70 липицанера, която се нарежда сред най-големите в страната . Наред с язденето тук могат да се наемат и коли за впрягане, от каруци и файтони до дилижанси от 1700г. Всъщност, суботичкият „хит” е возене със сватбена каляска.

Цъфтежът на ТисаВсеки юни река Тиса разцъфва. За разлика от цъфтежа на морета и реки, който е свързан със замърсяването на водата, Тиса, всъщност, бива покривана от истински облаци бели пеперуди, които приличат на цветове. Става въпрос за „тиски цвят”, крилато бяло насекомо, чиято ларва се ражда в реката, след което пеперудите излизат на повърхността. Те са толкова много, че изцяло покриват реката и крайбрежието. Пеперудите „тиски цвят” прекарват краткия си живот пърхайки над повърхността на водата. Този необичаен спектакъл трае като цяло два-три дни, а през това време Тиса изглежда сякаш е покрита със сняг.

КЛЮЧОВИ ДУМИ
КОМЕНТАРИ
Няма добавени коментари!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.
ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕН
Име: Ивайло
Фамилия: Славков
Пол: Мъж
Град: София
Възраст:
Дата на регистрация: 14 Февруари 2008
J&P Design Studio - Уеб дизайн, графичен дизайн, празничен дизайн и декорация

PageRank Checking Icon

ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Ивайло
Дата на създаване: 14 Февруари 2008 / 16:19
Категория: Спорт, Наука, История, Политика, Новини, Компютри и Интернет, Екология, Глобалното затопляне, Любопитно, Технологии, Бизнес, Здраве, Музика, Лични, Арт, Други, Пътешествие, Хоби и развлечения, Медии, Смях,
Прочетен: 2051965
Коментари: 913
Последна промяна: 1 Ноември 2012 / 22:51
НАЙ-ЧЕТЕНИ В Log.bg
1.    zdrave (14918652)
2.    chrisbrown (7425563)
3.    nmrp (6525722)
4.    Vankata (4117594)
5.    kjelqzkov (3321836)
6.    philosophy (2739001)
7.    fen (2410389)
8.    misterii (2384628)
9.    IvayloSlavkov (2051965)
10.    zabavlqvaise (1862009)